Enyingi Agrár Zrt.

Enyingi Agrár Zrt.

Cégtörténet

A Társaság létrejötte, megalakulása

Az Enyingi Agrár Zártkörűen működő Részvénytársaság Fejér megye dél-nyugati részén, a Balaton dél-keleti sarkában, a Mezőföld és a Sárrét találkozásánál helyezkedik el. A társaság jogelődje az Enyingi Állami Gazdaság, az 1949. évben létrehozott Kiscséripusztai, Mezőszilasi, Pálmajori Állami Gazdaság összevonását követően megalakult Kislángi Állami Gazdaság 1963. január 1-vel történt átnevezésével jött létre. A társaság székhelye és igazgatási központja 2005. május 27-e óta Mátyásdomb-Ágostonpusztán van.
Napjainkben a társaság termelési szerkezetét az árunövény termesztés, illetve saját állattartást szolgáló takarmánynövények termesztése és az állattenyésztés határozza meg. A talajhasználatban a kalászos növények, a kukorica és a cukorrépa a legjelentősebb. Az állatok tartásában a magas genetikai értékű holstein-fríz tejelő szarvasmarha tenyésztése a meghatározó. Emellett a hazai félvér lótenyésztésnek egyik bázisát működteti a társaság.

Növénytermesztés

Mátyásdomb-Ágostonpuszta

A Társaság növénytermesztésének központja Mátyásdomb-Ágostonpusztán található. Napjainkban mintegy 7.100 hektár - nagyobb részben az államtól, kisebb részben pedig több magánszemélytől bérelt - szántó területen folyik a gazdálkodás. A földterületek többsége Fejér Megyében helyezkedik el, kis része pedig átnyúlik Tolna megyébe. A területek 11 községet érintenek: Soponya, Polgárdi, Lepsény, Mezőszentgyörgy, Kisláng, Enying, Mátyásdomb, Dég, Lajoskomárom, Igar és Ozora. A szántóterületek átlagos aranykorona értéke 31,5 AK.

Jelenleg termesztett legfőbb növények, a kukorica, őszi búza, cukorrépa. Ezen három növény együttes területe a csaknem 5.000 hektárral a szántóföldi gazdálkodás 70%-át jelenti, további 30%-ot tesz ki az őszi és tavaszi árpa, zöldborsó, a zab, valamint a szálastakarmány növények, lucerna és a szántóföldi fű együttes területe.

Enyingi Agrár Zrt.

Szarvasmarha tenyésztés

Napjainkban

Az Enyingi Agrár Zrt Szarvasmarha-tenyésztési Főágazata napjainkban az ország egyik legnagyobb szarvasmarha-tartója. A főágazathoz tartozó telepeken közel 3.500 szarvasmarha található. A Társaság teljes szarvasmarha állatállománya gümőkór, brucellozis, leukozis mentes, leptospirozis nem fordul elő. A szarvasmarha-tenyésztés bázisa a Kiscséripusztai Tehenészet, amely 1900 férőhelyes, kötetlen, pihenőboxos tartástechnológiájú, évi közel 18 millió kg tej termelésére lehetőséget adó telep. Az üsző és bikaborjak nevelése 56 napos korig egyedi ketrecekben, majd választás után kiscsoportos tartásban történik. A bikaborjak tejesborjúként export értékesítésre kerülnek.

A növendéküszők felnevelése az üszőtelepen (Lepsény) történik. A rendszeres tehénbírálatnak köszönhetően ma a teljes tehénállomány rendelkezik lineáris küllemi bírálati eredménnyel. Eddig 14 tehén érte el a 100 ezer liter tejtermelést meghaladó életteljesítményt és került be, az Aranytörzskönyvbe. A tenyészetben már közel 20 éve eredményesen folytak embrió átültetési programok. A Társaság jelentős eredményeket ért el az in vitro fertilizáció („lombikbébi eljárás”) terén is, hiszen 1994-ben termelő üzemben először itt születtek „lombikbébi borjak”.

A hazai félvér lótenyésztésnek egyik bázisát működteti a társaság.
Ménestörténet